Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Συναυλία με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων στην Αγία Θεοδώρα

Την Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009 και ώρα 9:00 μ.μ. στον αύλειο χώρο της Αγίας Θεοδώρας Βάστα, δίπλα στο Νερόμυλό μας, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων θα παρουσιάσει αποσπάσματα από όλο το μουσικό του έργο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια των εκδηλώσεων ΛΥΚΑΙΑ 2009, από το Δήμο Μεγαλόπολης και το Σύλλογο Βασταίων.





Ο Λουδοβίκος γεννήθηκε στα Ανώγεια της Κρήτης, ένα ορεινό χωριό του Ψηλορείτη. Εμφανίστηκε στη μουσική σκηνή το 1985 με το δίσκο «Μοιρολόγια», ως ένας από τους μουσικούς που ανέδειξε ο Μάνος Χατζιδάκις. Όπως ο ίδιος συνηθίζει να λέει αποφόιτησε από την Ανωτάτη Μουσική Σχολή Ανωγείων. Το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γιώργου Δραμουντάνη προέρχεται από τα ονόματα της μητέρας και του αδελφού του. Ο μεγάλος του αδελφός ονομάζονταν Λουδονίκος (ο Νίκος της Λουλουδιάς). ʼρεσε στο Χατζιδάκι, ο οποίος συνήθιζε να προσθέτει και την καταγωγή, και προέκυψε το «Λουδοβίκος των Ανωγείων».

Ο Λουδοβίκος λέει:

«Γεννήθηκα στην Κρήτη σε ένα χωριό του Ψηλορείτη, τα Ανώγεια. Τον χειμώνα τον θυμάμαι πάντα λευκό. Θάλασσα είδα πρώτη φορά στα έντεκά μου χρόνια. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να γίνω ζωγράφος. Το 1979 γνωρίζομαι με το Μάνο Χατζιδάκι στα Ανώγεια. Ένα βράδυ με άκουσε να τραγουδώ παίζοντας το μαντολίνο με μια παρέα φίλους. Την άλλη μέρα με κάλεσε και μου έδωσε το τηλέφωνό του με το «Χατζιδάκις» γραμμένο με δύο γιώτα. Τον ρώτησα γιατί με γιώτα και μου είπε ότι τα ήτα τον παχαίνουν. Εκείνος μου έδειξε το δρόμο πώς να κάνω ζωγραφική γράφοντας τραγούδια από τότε μέχρι σήμερα».

Η δισκογραφική δουλειά του Λουδοβίκου περιλαμβάνει: Μοιρολόγια (Σείριος-ΜΙΝΟΣ ΕΜΙ, 1985), Ο έρωτας στην Κρήτη είναι μελαγχολικός (Σείριος-ΜΙΝΟΣ ΕΜΙ, 1988), Ο Χαΐνης (Σείριος-ΜΒΙ, 1990), Το Μεϊντάνι (Σείριος-Μύλος, 1993), Χαρματούσα (Μύλος, 1995), Πύλη της άμμου (Μύλος, 1997), Το όχι αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά του ναι (Λύρα, 1999), Τέσσερις δρόμοι για τον Ερωτόκριτο (Συμμετοχή) (Λύρα, 2001), The Colours of love (Network, 2000), ʼνοιξα μανταρίνι και σε θυμήθηκα (Λύρα, 2001), Η Γιορτή των ανέμων (Λύρα, 2003). Στους δίσκους συμμετέχουν αξιόλογοι καλλιτέχνες όπως η Νένα Βενετσάνου, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Νίκος Παπάζογλου, ο Σωκράτης Μάλαμας, Μελίνα Κανά, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Μανώλης Λιδάκης, η Καλλιόπη Βέττα και πολλοί άλλοι.


ΠΟΙΟ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ




Μουσική - Στίχοι: Λουδοβίκος των Ανωγείων
Ερμηνεία: Λουδοβίκος των Ανωγείων, Λιζέτα Καλημέρη

Ποιο το χρώμα της αγάπης
ποιος θα μου το βρει

Να 'ναι κόκκινο σαν ήλιος
θα καίει σαν φωτιά
Κίτρινο σαν το φεγγάρι
θα 'χει μοναξιά

Να 'χει τ' ουρανού το χρώμα
θα 'ναι μακρινή
Να 'ναι μαύρο σαν τη νύχτα
θα 'ναι πονηρή

Ποιο το χρώμα της αγάπης
ποιος θα μου το βρει

Να 'ναι άσπρο συννεφάκι
φεύγει και περνά
Να 'ναι άσπρο γιασεμάκι
στον ανθό χαλά

Να 'ναι το ουράνιο τόξο
που δεν πιάνεται
Όλο φαίνεται πως φτάνω
κι όλο χάνεται

Ποιο το χρώμα της αγάπης
ποιος θα μου το βρει

arcadia blogs


Δεν υπάρχουν σχόλια: